Archive

Archive for June, 2009

Tentang PM —-> Minggu Haluansiswa 1

hmm hr ni dah start MHS utk sesi 09/10….Baju f1 yang ditunggu2 selamat tiba pd pukul 6 pagi..giler arhhh… ingatkn galang dihati berakhirla bile dpt baju F1…alih2 tak..sbb ade sedikit kesilapan pd baju tersebut..tp nak tak nak kena pakai gak baju tu…so pakai la kami baju tersebut….

pada pkul 8 kami berkumpul di depan lobi….semua xcited nk buat keje masing2..aku plak keje kat pintu lobi…ayat power dr aku “keluarkan ic  anda, kat sini ada 2 kaunter.kaunter pertama kaunter ISIS..jd tunjukkan ic anada..selepas tu kaunter kedua kaunter kunci..anda perlu ambil kunci and file pelajar..seterunya naik tangga belah kiri utk ambil cenderamata di atas”..ni la ayat aku..samapi hilang suara aku..huh..hari 1st dah spoil….nak buat cheers pon alahai…tak best langsung…..

bab freshies tak yah cite la…macam2 peel ade..memang nguji kesabaran tol…..aku pelengkung br th…tp sabor je ni….pendaftran pelajar dan SKR berjalan dengan lancar..kowttttttttttttt….ade gk yg buat masalah disaat2 akhir….mcm2…esok tengok plak hr kedua macam ne..

Advertisements

Tentang PM —-> Bahagian 5

Diam tak diam dah sampai Minggu Haluansiswa UM…tinggal beberapa jam lagi kitaorang akan dapat junior baru…hmm tak th perkara gembira atau sedih… macam2 hal berlaku dalam 1 2 hari ni..kelam kabut dibuatnye..kenduri kahwin pun tak kalut macam ni… banyak isu timbul dikala masa semakin suntuk (ayat power hahaha).. antaranya tentang baju F1 yang PM tak dapat lagi..dengar cite esok pukul 6 pagi baru sampai baju tu,…hmmm macam tak logik je..PM bukan ramai pun,,25 je….tp still tk sempat buat.. baju collar PM pun tk dpt lg..th la MHS tahun ni buat kat kolej je,,,tp jgn la buat mcm ni pd kitaorang,.. selain isi baju F1, isu H1N1…ni lagi kalut… freshies kn isi borang kaji selidik dl b4 masuk kolej…ni tk boleh buat ape2 la…terima la seadanya…. aku boleh nmpak…ramai PM yg HYPERTENSION…. semua bende nak letak atas bahu PM….kitaorang dah terlalu hebat uruskan macam2 hal..dirikan khemah pun PM kn buat..MULTITASK la katakan….

SO BUAT RAKAN2 PEMBANTU MAHASISWA KOLEJ KEDIAMAN ZA’BA…HOPE WE CAN COOPERATE TOGETHER AND TRY OUR BEST..GUD LUCK GUYS… ESOK PERMULAAN BARU BAGI KITA..TINGKATKAN PRESTASI AND KURANGKAN KONTROVERSI..HEHHE..

K ADIOS AMIGOS

Tentang PM —–>Bahagian 4

Diam tak diam tinggal 2 hari lagi Minggu Haluansiswa (MHS) bermula….macam2 yang kitaorang hadapi..ape taknye..semalam 3 hari sebelum MHS start baru dpt list nama pelaajr baru…asyik pending kat ofis….pelik aku ntah sbb ape ntah list tu kn hold kat ofis….tp Alhamdulillah..finally dapat gak list tu…lepas dapat list, budak biro aku terus buat tag, pembahagian cel, divide freshies ikut fakulti..bnyk gak keje diornag buat…aku rasa bersalah palak sebab tak tolong diorang buat keje…bz ngan surat menyurat…..

Oh lupa nak cerita…22 & 23 haribulan semua pm kn pergi ke kursus induksi HEP..agak boring la gak dengan taklimat..tp yang best nye ms buat cheers..semua bersemangat..sampai pm kolej lain pon terkejut dgn cheers kitaorang…pastu ade plak yg tiru cheers kk7..agaknye mereka ketandusan idea..so faham2 je la….. tapi agak terkilan gak la sebab salah seorang pm kolej kitaorang ni jatuh sakit masa buat cheers..dah la dia tu orang penting…hmm semoga khai cepat sembuh..

Dalam masa 2  hari ni macam terjadi..ramai sakit..termasuk aku..sakit tekak n rasa nak demam… risau plak…takut tak sihat ms MHS…nauzubillah…. tapi aku try do the best…lepas ni kitaorang PM ni akan tidur lambat la….tapi tak pe,..apa  yg kitaorang buat ni semua untuk freshies…tak th la ape yg diorang anggap nnt..wait & see… hmm dah ngantuk ni..

k adios amigos…………..

Karut ngarut..(akibat tak boleh tidur)…

Disebabkan aku tak boleh tidur..so aku nak mengarut… hmm sepanjang aku jd PM ni banyak perkataan aku blaja…of course la perkataan yang tak wujud dalam kamus dewan edisi ke 3..maybe edisi seterusnya ade..hmmm ntah la… AMARAN!!!!kepada mereka diluar sana, jangan guna perkataan ni dalam exam anda…

1. laringan = berlari beiringan kot—–ciptaan ijat

2. kecermelangan = kecemerlangan—–ciptaan sape ntah…??

3. cacatan = catatan—–ciptaan ilyas

4. tu,wa,ga,pat,gedebang x4

5. giler ah——ayat pang

6. bodoh la game ni (game pokemon)—–pun dari pang

7. pun boleh—–ayat john kot….

8. ada aku kisah—–ntah ayat sape ntah????….cara nak jawab soalan ni “aku kisah ape kau tak kisah”…..

9. u ni terok la—–ayat mel

10. poket——ayat naim

11.pending…..

tu je kot buat masa ni..hahaha….k adios amigos

Tentang PM —-> Bahagian 3

Hmmmmm sekarang semua PM gi ke BTN…Tinggal aku, fizi and khairi je kat kolej 7 ni…. tertanya2 gak asal kitaorng 3 je tak gi BTN tu..  aku tak gi sebab ade program biasiswa 13 and 14 haribulan…so memang tak boleh nak elak…. pasal fizi and khairi pulak aku masih samar2 lagi..bukan aku je semua PM pun tak tahu asal diorng 2 tak bleh gi…. dioarang diarahkan tinggal kat kolej untuk settlekan keje yang bakal menyusul…hmm petang tadi aku sampai kolej and decide nak jumpe fizi and khairi..so pukul 9 kitaorang jumpa kat bilik JTK baru…fizi bagitahu ada keje untuk kitaorang 3 ni…. masa nak kuar gi makan, kitaorang terserempak dengan penyelia kolej ni…beliau bagitahu apa keje yang kitaorang kene buat tu..so nak tak nak kena gak buat..nak tunggu PM lain balik dari BTN lambat lagi la siap keje tu… berseronok la korang kat sana yek….Lepas ni banyak lagi keje akan menyusul….22 dan 23 ade kursus induksi UM plak…pastu just tinggal 5 hari je nak settle semua bende untuk minggu haluansiswa…kitaorang punya haluan pon tak tahu betul ke tak..hahaha… so doa je la semoga kitaorang dapat buat yang terbaik….amin…..

ADIOS AMIGOS (^_^)

Tentang PM—-> bahagian 2….

Alhamdullillah sampai hari ini aku masih bersemangat untuk hidup (ha, fikir ape tu???)….. cuma kadang-kadang kesibukan makin meningkat, so kena pandai2 la bawak diri…. Banyak perkara gak aku belajar…untuk lebih outcome… even sakit pun tetap gak beri sedikit komitmen….tq pd member2 yang banyak support…(risau gak korang kat aku yek…nak2 biro kebajikan yang cumel)

 

KURSUS INDUKSI P.D

Kursus yang biasa-biasa je kot….tiada apa yang diperkatakan melainkan kepimpinan… tiada kelainan yang dibuat oleh pihak yang bertangunggjawab… cume yang best masa gi ke pantai..(sbb dapat skodeng orang..hahahaha)…. balik dari P.D…aku terpaksa hari yang melemahkan aku…..mana taknye….salah 1 aset paling beharga dan penting dalam hidup aku rosak..(laptop aku la)….meaningless…  : ( 

GERAK KERJA

Balik dari P.D….gerak kerja tetap diteruskan……pelbagai isu timbul…. Kadang2 rasa diri ni bersalah walaupon dah buat sebaik mungkin….biasa la..nama pon manusia.. kita tak boleh puaskan hati semua orang sekaligus…apa yang mampu aku teruskan gak.. cume kadang2 penat melayan kerenah birokrasi….

KISAH SEDEY

Result dah kuar…aku memang down gile masa tengok result tu..arggggghhh..ape kah??? Pelbagai cara yang dibuat oleh member lain untuk buat aku gumbira..tp hasilnya..berjaya kot…cume tetap lagi memikirkan hal tersebut….ditambah lagi laptop rosak…

 

MEETING

Satu malam yang telah ditetapkan untuk bersemuka dengan pihak tertentu…. Macam tiada penyelesaian yang dapat dibuat….. cume yang menggembirakan hati kami (agaknya la) dibelanja KFC…apa lagi….ambil tetap ambil, lawan tetap lawan….tapi tak th la nak lawan macam ne…kadang2 rasa mendiamkan diri lebih baik….

 

PEMILIHAN MT MHS 09/10

Ni perkara yang penting kot bagi sesetengah orang….but certain people didn’t think its good…perkara paling sukar untuk diterima…amanah telah diberi..tanggungjawab makin banyak….beban makin berat….tapi nak tak nak kena terima gak,…apa yang perlu dioptimumkan, optimumkan….perkara yang tak berkaitan dibuang jauh2….tapi kadang2 terleka gak dek kerana perasaan…sabo je la…1 masa nanti diberi gak ruang dan peluang….

 

CUTI 2 HARI

Maka manifesto KPM yang dilantik telah direalisasikan…maka kitaorang dapat cuti 2 hari sempena besday Agong…..Bercuti la kami dengan gumbira…tapi lepas ni jgn harap la nak cuti lagi sampai MHS nanti… alhamdulillah Allah telah banyak menolong….sampai Pekeliling tiket habis…so terpaksa beli tiket ke Gua Musang yang beharga RM26 even hanya turun kat Lipis je…nak tak nak kena beli gak….

 

Dapat gak aku berkumpul dengan adik beradik aku…macam2 cerita yang dikongsi, digaduhi, tapi tetap best,…hahahaha…ayah buat surprise kat aku,…jeng jeng jeng,…ayah beli laptop baru untuk aku…tq ayah…mak pon tq…abang ngah pon la sekali and mereka yang merahsiakan perkara tu pon tq la gak sebab berjaya tak pecahkan rahsia tersebut…

 

BIASISWA YTAR

Ini perkara yang paling penting untuk aku…aku berharap gak la dengan biasiswa ni… 13 dan 14 hrbulan aku perlu pergi ke kem yang pihak biasiswa organize kan..at the same time, kursus induksi peringkat UM diadakan gak…..serba salah plak nak tinggalkan..tapi biasiswa is very high priority…terpaksa la berkorban… peluang tak kan datang untuk kali kedua jika peluang pertama tak direbut….. yang lawaknya ade ke patut pihak YTAR ni buat YTAR-IDOL…kena sediakan minus one,prop sendiri… so aku telah meminta jasa baik dari mereka yang arif tentang bende ni untuk mengajar aku….(cikgu khai & cikgu shahril)….tak tahu la ajaran sesat ape yg diorang nak ajar aku nanti….we’ll see

 

Macam tu la serba sedikit kisahnya….lepasni fasa 2 lebih tough, lebih adventure sebab perlu berhadapan dengan pihak paling atas……….siapa?? tunggu….

 

ADIOS AMIGOS (^_^)