Archive

Archive for the ‘Kita in Family’ Category

i’m getting older..

August 29, 2010 3 comments

28 ogos 1987..ni usia aku dah menjangkau 23 tahun..(tak tua lg ni)..ha

mesti parents aku ckp..pejam celik pejam celik dah besar anak mereka yg no 5 ni..hahhahaa… (suka suki je aku ni)…

alhamdulillah..aku diberi peluang untuk bernafas lg…means..makin meningkat usia ak.makin dekat nagn kematian…

hope aku menjadi hamba yang beriman kpd penciptaku…

banyak wish yang aku dpat..tq 4 the all wishes.. and tk lp juga yang celebrate besday ak… juwir, fatin, shahril, ecah, big, ijat…1st tyme makan kat THE SPHERES tu…hahaah…siap ade org blnje lg…anywhere tq..i will remember this moment…pastu terserempak plak ngan ruru, arie, wan syafiq & safwan..ape lg..bergmbar la kami..

tk lp jugak wish dr my parents….tq mak & ayah cos berjaya mendidik kami adik bradik menjadi org yg berguna.

(walaupon kadang2 perangai sorg2 tk semengah)…especially anak yg no 5 ni la..hahaa

tak lp jugak pd kwn2 aku ms diploma dl,,,,ingt lg korg kat ak..thanks a lot..rindu ms dl..

walaupon umur dh meningkat..but aku still rs ade sumthing missing in my life…hurmmm i will find out one day..

(ruru tq  4 the present..so cute..) : )

Advertisements

Selamat Pengantin Baru…& slamt bertunang….

my fren nak khwin????

hr ni aku ieka call aku & bgth yg member skolah kitorg ..cik nasihin nk khwin 17 okt ni…..congrats..

then sorg lg.,….my best fren sitah pon nk khwin ujung bulan ni,….

tapi… 2 2 majlis ni aku tak g sbb  clash ngan activity aku..huhuuuhhu…soryyyy sgt kat korg 2….

tak lupe gak kat my beloved cousin yg nk bertunang weekend ni….

yah ko jgn risau…..aku tetap balik lipis,,,,ko tunggu je yek…nnt aku make up ko,,,,hahhaha..

tapi..aku still blur….bile nk blik..nk blik ngan pe???? penin2..

alangkah best nye kalau ade driver,,,bleh fetch aku kat u ni..

hahhaha..berangan la ko izzah..

nnt la aku pikir….aku kn siapkan asgmnt yg still tggi menggunung….

isnin depan nak kn present 2 subject….gile r..

tingtong la aku…..(@_@)

Macam-macam cerite…. :) :( part 2

August 20, 2009 1 comment

continue from previous story….. (^_^)

HOLIDAY  AT  TIOMAN…

Ni part yg aku suka….akhirnye berbaloi gak aku buat kkd yg complicated tu…asyik kn reject je ngan kak nana… percutian kali ni ‘ditaja’ oleh..Kolej Za’ba….hahaha…. hadiah dr kolej untuk PM…tp ade gak yg tak pergi..memang agk sedih la…. cuti ni 3 hr 2 mlm…bertolak khamis & naik bus yg best.. dlm on d way tu ade yg karaoke……sampai kat jeti mersing dlm pukul 3 kot… ade yg tidur..ade yg gi merayau2 kat banteng… dalam pukul 6.30 kitaorg naik feri ke pulau tioman…. aktiviti dalam feri mesti la tidur…hahaha.. lebih kurang kol 8.30 kitaorg sampai jeti Salang…memang cantik la pemandangan kat situ…sampai sana breakfast & tunggu nak check in bilik….aku check in pukul 2….lama benor menunggunye….bilik ok….cume tak seperti yg diimpikan….. aku ngan eda kongsi bilik….so dapat je check in, kitaorang tidur..petang pukul 5 ktorg pergi lepak kat pantai & berjaya menanam ilyas… malam plak tak de aktiviti.. so lepak2 je… kat sn malam, br la Salang tu hidup….mn taknye, tyme tu la ramai org pergi bar yg aku rs ada 1 je kot kat situ…

Pagi esoknye kitaorg buat aktiviti yg best…SNORKELING….1ST tyme la katakan.. kitaorg pergi 3 pulau.. 1st pulau aku takut nak turun….even dah pakai life jacket…mase mule2 turun rs kena tarik je dr bawah… aku naik boat balik…pastu aku kn pakse turun dgn penyelia…siap kena tarik lagi ..menjerit2 la aku…. alih2 bile dah stabil..best pulak..cume kadang terminum gak la air laut tu,,..ntah berape gelen…pastu kn sengat ngan binatang ikan..perit la gak…. 2nd pulau aku tak join sangat…just tgok budak2 ni bg ikan makan & main pasir….kali ni 5 org jd mangsa kn tanam….lepas makan kitaorg gi plak pulau ke 3….kat situ air tenang… & aku dapat tgok dasar laut..memang cantik sangat….dalam pukul 3 balik semula ke Salang….petang kitaorg gi shopping ,…malam ade bbq….& malam tu jugak pengumuman sape jik jtk kolej…

Pg ahad kitaorg bertolak balik dlm kol 9.30pg…..sampai jeti mersing kitaorg lunch & beli svnior utk member…pastu bertolak balik UM sambil ditemani penyumbang lagu2 klasik….aaddoiiiii aiiii….. tak hbs sampai situ..sampai je kolej  aku ngan eda dah start keje kitaorg as a secretary…plan activity for 1 week…hmm gitu ler citer nye…

berjaya menanam ilyas.

berjaya menanam ilyas.

tk de keje....

tk de keje....

mel & me

mel & me

(^_^)

(^_^)

gi  snorkeling

gi snorkeling

tyme snorkeling.

tyme snorkeling.

MINGGU YANG PENAT…

Lepas je balik tioman..kitaorg plan utk buat majlis watikah perlantikan jik jtk, interview jkp & kelab…boleh dikatakan tiap2 malam ler ade keje…. Tp overall b’jalan ngan lancar ….kowt….

MINGGU YANG STRESS & TINGTONG TAHAP DEWA…

sEMinggu b4 cuti memang minggu stress & tingtong tahap dewa aku…macam2 bende aku nak kn buat,hadapi,& tangani… sampai aku nyaris abaikan tanggungjawab aku as a student…aku mintak maap ler pd coursemate2 aku yg terasa ngan aku….lps ni aku akan luang ms study ngan korang…. Nasib baik asignmnt yg lecturer beri siap dgn jaya …hahaha…and next prob…hmm tak bleh citer kat sini kot….terlalu personal…hope bnde tu settle lps cuti ni….and aku harap orang2 tersebut faham keadaan aku mcm ne….tak tolong bermasalah,bile dah tolong pon bermasalah…. Aku pon tak th dah nak buat mcm ne….mati akal… sumtime want to be an ignorant person….BUT CAN’T……aku try me’release’kan quote “StArT SoMeThINgS wItH HaPpiNesS, CoMpLetE iT WiTh aChieVEmEnT”…..amat mendalam quote ni bg aku…  : )

MINGGU CUTI2 MALAYSIA….

Finally dapat gak aku balik rumah yg b’wajah baru..hahahah…setelah try rahsiakan dr abg de…alih2 dia th gak…..so, bleh la aku letak pic rumah dlm blog..hehehehe…. terkejut gak aku tgok  rumah aku…mcm tak caya plak..so colourful…. banyak yg renovate….bilik b’tambah banyak….yela family pon makin b’tambah and terus bertambah (penuh bermakna)…hahahaha

underconstruction

underconstruction

underconstruction too

underconstruction too

jeng,jeng,jeng....rumah baru,cat baru....

jeng,jeng,jeng....rumah baru,cat baru....

abg de..try teka ni kat mn??

abg de..try teka ni kat mn??

family abg long aku ade kat rumah tyme tu…so dpt aku main ngan syifa’…tp dia plak demam….hmmm demam nak dpt adik la tu hahahaha… lps ni tugas baru mak sedara dia melayan dia ler…najla plak suspek H1N1…satu family abg ngah aku kn kuarantin….sian dia..hmmm hope tak de per2 la…and sembuh cepat….pray for najla get well soon…

syifa tgh berperang ngan ibu & atuk....makan ubat punye hal.....

syifa tgh berperang ngan ibu & atuk....makan ubat punye hal.....

duduk kat rumah of course la on9 24 jam….nak tunggu laptop meletup br stop kot….tp aku buat keje..asgnment melambak nak kena buat..tp rsnye bnyk on9 facebook dr buat keje…hmmmm ..so ni jela cite aku sepanjang sebulan….hope hidup aku lebih baik & tenang lps ni…..tak nak dah stress2 ni….br start sem dah mcm2 kn lalui…tinggal lg beberapa minggu lg nak final exam tolak cuti raya…so get ready mental,fizikal,emosi,social,rohani,and macam2 lg ler…

opss lupe nak greet SELAMAT BERPENCEN PD BOTH MY PARENTS…..SJ TK NAK GREET AWAL2…. LEPAS NI BLEH LE GI MELAWAT ANAK2 MAK & AYAH KAT UM NI…OH LUPE KAT UTM SKALI…..HEHEHEHE

Bye….ADIOS AMIGOS (^_^)

Furaihatun Najlaa’ yang c0mel!!!

February 23, 2009 4 comments

Hari tu aku janji nak tunjuk gambar baby Najla kan?? so kat sini aku tunjuk la 1 dulu gambar….aku lupe nak ambik gambar kat camera ayah aku hari tu…nanti aku upload lagi….

Comelnye....(^_^)

Comelnye....(^_^)

 

Macam ne?? comel tak?? ade macam mak tam dia ni????  (ayat ni mesti di  “jealousi” oleh mak sedara yang lain HAHAHA!!!)

My 2nd niece…..(“,)

February 10, 2009 2 comments

Wahhh……gumbiranye aku hari ni….aku dah dapat anak sedara kedua…baby girl..anak abangah aku…lahir pada pukul 9.45 pagi tadi…nama baby girl ni Furaihatun Najlaa’ bt Hassanul ‘Abiddin…..buat masa ni aku tak tahu lagi apa makna nama baby ni…

Hmm ok la..nanti posting akan datang kalau ade gambar baby ni aku upload..biasa la,buat masa ni aku busy,tak de masa nak balik rumah…so susah la nak dapat gambar baby baru..Sekarang Syifa’ dah ade member….dah jadi kak long ler..hehehe….maka bertambah lagi la bahan eksperimen aku….kui kui kui

kepada baby Furaihatun Najlaa’…..semoga berjaya dalam mengharungi liku kehidupan ni…..

My 1st niece….

January 28, 2009 9 comments

Kali ni aku nak cerite tentang anak sedara 1st aku… Nama dia Nur Syifa Imani (Cahaya Penyembuh Imanku) Bt Mohd Khairul Jihadi… dia ni anak abanglong aku…. lahir 23 Julai 2008… sekarang dia dah pandai meniarap… tapi boleh sekejap je merangkak ke depan…hehehe… bagi seorang kanak-kanak normal,pada umur 7 bulan diorang selalunye dah boleh merangkak dah… tapi bergantung gak pada keupayaan, kesediaan, dan ransangan dari sekeliling… tak semestinye kalau dah umur 7 bulan tak boleh merangkak bermakna budak tu tak normal..semua ni bergantung pada budak tu…. (untuk pengetahuan semua budak ni akan jadi bahan eksperimen aku.. hahahah).. so kat sini aku nak kongsi gambar Syifa’ ni….

Syifa' umur 4 hari

Syifa' umur 4 hari

Syifa’ ngan wan dia….

ni umur 10 hari

ni umur 10 hari

tengah berjemur untuk elak demam kuning….

umur 18 hari

umur 18 hari

gaya tidur yang agak pelik….

umur 28 hari

umur 28 hari

ni tengah mimpi jadi ultraman la ni…..

umur dah sebulan...

umur dah sebulan...

cute nye dia..heheheh

umur Syifa' 4 bulan

umur Syifa' 4 bulan

umur 5 bulan

umur 5 bulan

ni 1st time Syifa’ meniarap…agak payah gak nak encourage dia meniarap…sbb sebelum dia hanya tahu pusing badan..pastu dia give up…tapi biasa la tu bagi bayi..sebenarnya dioarang punye motivasi lagi tinggi dari orang dewasa..diaorang akan mencuba dan terus mencuba… so kpd sesiapa yang cepat give ikut la motivasi bayi…jadikan mereka contoh.. tak gitu Syifa’???

umur 5 bulan....

umur 5 bulan....

gambar masa raya haji 1429 hijrah

6 bulan

6 bulan

Kanak-kanak Ribena….

umur 5 bulan

umur 6 bulan

Syifa’ ngan Aki…gembira tol dia

umur 5 bulan

umur 6 bulan

time ni bayi hanya boleh makan makanan yang lembut…contoh biskut yang larut dengan air & bubur yang cair…tu pun depend pada bayi tu gak sbb ade yang umur 5 bulan still hanya minum susu je..mungkin diorang tak sedia lagi nak terima makanan lain..

Umur 5 bulan

Umur 6 bulan

try untuk merangkak…tapi boleh gerak ke belakang je…ke depan hanya boleh 1 @ 2 gerak je…GO Syifa’!!! Chaiyok Chaiyok..

Sekarang ni aku tengah tunggu anak sedara aku yang ke 2 (anak abang Ngah) yang akan lahir Insya ALLAH dalam awal bulan 2 ni…so Syifa’ tak lame lagi dpt adik  le….hehehe (^_^)