Archive

Archive for the ‘Motivasi untuk kita : )’ Category

mencari atau dicari………….

October 9, 2010 3 comments

kali ni post tentang soal hati……hahaaha

well, ramai dah kawan2 aku yang sama baya ngan aku dah berkahwin…

plus dah beranak pinak pon ade..yang kahwin secara tiba2 pon ade (tk couple, tak apa..tup2 dah khwin)

biasa la..jodoh di tangan Tuhan………..perempuan baik untuk lelaki yang baik, dan sebalik nya…

AKU????aku bukan se”desperate” sangat nak khwin2 ni…….. sbb tak de lagi bakal “husband”nya…

calon tu..tengah berkira…couple apatah lagi………

asyik busy je memanjang….mmg tk sempat mencari……..

tapi…ade kah aku dicari…

kalau dicari nak kunci notice board, nak latterhead ade la..

tapi dicari untuk dijadikan sebahagian dlm hidup…tak de lagi….

sebenarnya mn betul..kite kn cari or mencari??

kalau kite dh ade pilihan hati..tapi takut nak bgth???mcm ne plak kan??or nk tunggu dicari..??

mmg pening la bile fikir hal ni…

so far aku boleh la lagi pendam2 bende ni…….

sbb aku yakin aku tak boleh nak manage hubungan tu nnt..

tapi kadang2 jeles gak dgn member2 yang dh khwin..dah ade anak kan……….

tak pe2…..seperti ayat di atas, jodoh,ajak,rezeki semua ditangan Tuhan.cume kite sebagai manusia je kn pandai mencari yang terbaik utk hidup kite…

kan2….

hurmm..k la..nak bersiap utk meeting pagi2 ni..hahaha..

 

Ramadhan Al-Mubarak…….

Alhamdulillah….kite yang hidup ni diberi kesempatan lagi menjalani ibadah puasa….

so far so good..tapi sumtyme rasa missing sumthing… maybe banyak lagi kebaikan yang aku tak dpt buat dlm masa bulan yang berkat ni..

hopefullly dpt penuhi apa yang missing tu…

sambil jalani ibadah ni, aku juga busy ngan “keje” seorang student…wahhhhhahaa..penat eden..banyak keje maaa..asgmnt lagi..

harap dapat buat semua keje yang dh diberi due date tu..

k selamat berpuasa semua….

touching..terasa segala bagai…

hurmmm lately ….aku rasa makin lama makin teruk kes touching2 ni..a.k.a terasa… orang sekeliling aku pon sama…. dulu bukan main tough sorang2.. sekarang…. asal bergurau yang tahap semut pon nak taouching segala bagai… aku lagi lah..memang berderai air mata terus… senang gile menangis.. hurmm maybe stok air mata banyak sangat kot.. tu yang asyik keluar je…. yang aku perasan sejak 2 bulan la aku mula touching segala bagai ni……….. naik bosan sebab susah nak jadi orang yang tabah… biler fikir balik.. bende ni kecik je..sebab lepas ni banyak lagi bnde yang aku kn lalui…. cabaran makin lama makin banyak… ntah la.. yang orang sekeliling pon satu.. dah2 la tu nak sakitkan hati orang……….

kadang2 susah jugak jadi terlalu transparent….means bagitahu direct pada person tu yang dia ade buat salah and tak puas hati…. wahhh naik gile aku fikir hal orang… tapi orang ade fikir hal aku….. perasaan aku?? asyik nak malukan aku depan orang lain… ibarat aku tk de perasaan,,,

so…aku yang kena tough ke or orang sekeliling patut berubah???????

tak de jawapan ……………………………

Pembantu Mahasiswa 2010/2011 : 1

Lama dah tk update…yg dlm draft pon tk sempat post…. hurmm dengan masa yang ada ni, aku nk update blog ni ha…

still ingat post Tentang PM tahun lepas ??? so buat kali keduanya aku jadi PEMBANTU MAHASISWA untuk kolej aku… means that cuti aku , aku habiskan dengan PM ni…

dah sebulan lebih duduk kat kolej dengan buat gerak kerja untuk MINGGU HALUANSISWA yg bakal berlangsung 4-11 julai..

tahun ni semua PM 30 orang..lebih sikit dari tahun lepas…dan dibantu dengan 5 orang fasi…

sekarang tinggal lagi 3 minggu sebelum MHS berlangsung…. pelbagai ragam, attitude yang dapat aku peratikan…

dari yang atas sampai la yang bawah… masing2 ade sifat , emosi, id, ego dan pemikiran yang tersendiri….

aku pon sama la gak….

Majlis Tertinggi Pembantu Mahasiswa Kolej Kediaman Za’ba dah dilantik…

aku still jawatan yang sama dengan tahun lepas …..Setiausaha ….

aku cube buat yang terbaik untuk tahun ni….

then antara MT2 ni..majoriti dari kalangan kawan2 yang rapat… so far..tak de masalah yang timbul antara kami…

Alhamdulillah..dalam beberapa hari yang kami lalui..pelbagai masalah timbul…

kami PM2 cuba tangani dan selesaikanĀ  masalh bersama.. tak nak salahkan orang lain…

Yang baik jadikan tauladan…yang tak baik jdkan sempadan….(erk???betul ke tak perumpamaan ni)??

even ramai dikalangan kami second tymer PM…but we still need tunjuk ajar ….

gembira la gak sebab ade yang sudi beri tunjuk ajar eventhough busy ngan perkara lain..

HOPE MINGGU HALUANSISWA TAHUN NI DAPAT BERJALAN DENGAN LANCARNYA….THANKS EVERYONE…:”)

Makin hampir, makin banyak…

makin hari ,makin dekat ngan exam final…aku pon tk prepare ape2 pon..

nota-nota dah melaut…tak th mn aku letak…. tidur makin tk terurus..

keje makin bertimbun….

aku bukan marah pada keje atau pada orang yang memberi kerja,

TAPI

kadang-kadang aku geram dengan manusia yang makin hampir, makin jauh tinggalkan semua benda…

sisa-sisa terpaksa ditanggung oleh sesetengah orang..(bukan setengah…sesuku je kot…or boleh dibilang ngan sebelah tangan)

semua dah beralih arah….hurmmm….

aku???? diri aku????

mungkin aku “TERLALU BAIK HATI” “SAMPAI SANGGUP MENJAGA HATI””DEMI KESENANGAN ORANG LAIN????”

hingga sanggup abaikan pelbagai perkara termasuk “KEHIDUPAN AKU”….

YA ALLAH AKU TAHU INI UJIAN DAN DUGAAN DARIMU…AKU HARAP LEPAS NI AKU MAKIN TABAH….

TERIMA KASIH KEPADA YANG SELALU SUPPORT AKU (ESPECIALLY MY FAMILY)…….DAN SUDI MEMBANTU AKU …..:”) *mel,john,ijat,naim*

Sudah hampir…………

hr ni 2 mac dah…tinggal 2 3 bulan je lagi…. projek still ade lagi yang tak settle… komitmen pada tugas pon banyak lagi…and makin banyak bile aku terpaksa take over keje2 lain…BAIK NYE LA AKU NI (IKHLAS KE TAK AKU PON TAK TAHU)………………. Bagi aku asalkan keje tu settle ,sudah….. tk nk fikir dh ape2… tp biasa la, nak puaskan hati semua pihak bukan senang…. and now aku terpaksa merajinkan diri ni…..tapi aku rasa macam ade yang tak best pulak…..ye la.. ak ni siapa..cume orang bawahan aje…tp buat keje macam kolej ni aku yang punye…..ahhhh pedulikan ape org nak kata…..aku dah tak kisah….tak guna nak touching2 ni…..kalau tak, keje tak jalan…. now aku kena bijak tangani stress…. aku sekarang lebih banyak duduk kat bilik and of course la tidur yang menjadi pilihan aku untuk mereleasekan tension….. assignment still in progress…. study pon makin ok je aku rs…ye la..aku skrg lbh fokus dlm kelas…..asyik menyalin nota….ngantuk pon jarang dalamĀ  kelas (SBB DAH TELAN 2 BUNGKUS NESCAFFE B4 G KELAS)……..HOPE SEMUA BENDA AKU BUAT BERJALAN NGAN LANCAR…

Facebook ak kn hack………….

November 26, 2009 1 comment

hari selasa hr tu aku agak t’kezut lps bgun dr tdr….

biasa nye lps bgun dr tdr ak akn view ak nye fb & ym…..tgok2 kot2 ade notification @ ym ke..

then ak tgok la ade bebrape note utk ak…pelik gak…

diorg ni comment status ak yg mn 1…tk kn diorg intrested nk comment status ak yg latest psl ak nk ambil lesen..

ak pon view la status tu… agak terkejut status ak tyme tu berbunyik “

“presiden 7th mmg rajin…time cuti pun stil bertugas demi kolej za’ba…tahniah!!”

WHAT the HECK!!!!!!!!!!!

ak mmg kaget bangat!!!!!!!!!!!!

dlm otak dok fikir adik ak aisyah yg bt..sbb dia je yg slalu bt onar pd ak nye laptop ni…

then ak ponz kejut la dia…tanye ” aisyah, awak ade tak type statusĀ  fb akak” then dia dlm keadaan mamai diageleng kepala…

ak mula tingtong….tk kn la ak ..ke ak ngigau…..pelik2…

then aku view older post tgok2 kalau ade comment lain yg ak buat…

.aku view mat peng nye status psl air mocha,latte and wutever…seingt ak,aku comment 1 jek dlm status dia tuh….

alih2 ak tgok ade kali kedua ak comment….comment tu ber bunyi ” teh halia”……. haaaaaaaa???????????…..

ak mula suspect sumone………….

WAHHHHHHHHHHHHHHHHHH AK DAH AGAK DAH “DIA”……..cis tk sgka dia bt onar pd fb ak… brani ko yek….

then ak view balik komen2 dlm status ak tuh…

mcm2 diorg komen….

ak syak suspect tu sbb tyme dia type status tuh, dia tgh gn dekstop yg ak tak logout fb ak……. :”(

ni ak bt print screen status tuh….

fb ku yg kn hack ..hwahwahwa

tak clear la plak…takpe2..kalo sape nk tgok..nnt bile jumpe, ak tunjuk….

huahuahua,…

tp bnde ni salah ak gak kanzzzzzzzz….actually ak tk logout fb ak kat some dekstop….

dekstop mn 1..hnye ak & bebrape org jek th..hahahahaah

so conclusion nye…

“SILE LOGOUT FACEBOOK, YM ANDA SEBELUM DI HACK OLEH BUDAK NIH!!!!!!!!”

dia mmg slalu hack org nye fb…..

(^______^)

Aku yg emo……

help me..help me!!!!

aku br t’fikir..rupe2 aku ni t’lalu emo…

asl jadik mcm tu..aku pon tk th….

nsb baik la ade member aku tlng remind ak bile aku start ter”emo” ni….sbb dia pon slalu kn hembur ngan aku bile aku emo…

hmmmm nsb ler sape kwn ngan aku….aku pon tk th mcm ne nk control emo aku ni…

kn buat therapy ni…

tak pon ingt Tuhan bnyk2..

hmmm i try my best la utk cube tk ber”emo”…..

eh tak salah….kalau tak ber”emo ” …hati kering plak nnt….mslh jugak..

so kurang kan emo…hepy2 slalu..

walla….. ; )

p/s: comey tk color pink???

Salam Ramadhan semua….(^_^)

Hr ni 1st puasa 1430h…alhamdulillah…sempat puasa kat rumah…esok dah nak blik UM…tak th bile plak balik umah lg….thun ni tahun ke 2 aku puasa kat UM…. & b4 this 3 tahun aku puasa kat rumah sewa…hehehe….

Bile bulan puasa..teringat zaman dolu2….masa kecik2…gi ngaji tadaraus kat masjid ngan kawan2…best sngt ms tu….lbh bnyk main dr ngaji… nak2 kalau ustaz tak de.pe lagi..main dr pukul 2 sampai Asar ler….. lg best ms nak hbs buln puasa…sape yg gi tadarus dpt duit raya hehhee…tak elok benor perangai nye..hehehhe…tp biasa la ms kecik…at least ade gak kan pengisian,dr ddk kat rumah tidur je keje nye….hmm bile dah besar ni….susah plak nak cr org utk join tadarus…masing2 cr alasan bz….hmmmm…

Harapan aku semoga Ramadhan thun ni lg bermakna dr tahun lepas..& harapan aku gak semoga aku dpt buat bnyk amal ibadat…ye la kan..pintu syurga semua terbuka..& pintu neraka tertutup…syaitan plak kn ikat…just tinggl org yg perangai mcm syaitan je tggl kat dunia ni….insaf ler manusia…  mati itu pasti…hidup tu Insya Allah..heheheh (mcm knl je ayat tu)….

: )
: )

Ari Pertama Ramadhan el-Mubarak (post dr Abg Ngah)

Ahlan wa sahlan ya Ramadhan….

biasanya cm ni ler org akan ckp tak kira dimana sahaja hatta dlm esemes, fesbuk, frenster, mespes, ke papela….

tapi yang pentingnya adakah ibadat kita diterima? adakah rekrut bulan mulia ini dipenuhi dengan disiplin keagamaan yang tidak kurang sedikit hikmahnya? adakah kita mampu menunaikan Tarawikh 20 + 3 rakaat dimalam selepas Isya’? kemudian disambung pula dengan Qiamullail sepertiga malam? adakah kita menghayati niat puasa kita selama ini? adakah? em…memacam persoalan yang timbul sebenarnya……wuteverpun, kita sebagai HAMBA ALLAH mesti mempunyai AZAM dan ISTQAMAH untuk sentiasa memperbaiki diri kita yang selama ini mungkin sedikit sebanyak lalai dalam menjalani kehidupan seharian selepas Ramadhan tahun lepas…

bersama lah kita menghayati RAMADHAN EL-MUBARAK tahun ini….TAKBIR!!!