Archive

Archive for August, 2009

Hepi bEsDaY tO Me!!!!! :)

August 29, 2009 3 comments

Aku gembire tahap dewa semalam..

tak sangka ade org celebrate birthday aku…

tq mel,shahril,ijat,ilyas,naim,jun,khai, hao cheak,pang, and sape2 la for d suprise….

mmg speechless le….tak terfikir pon korg nk buat mcm tu…hahahha…

sampai sekrng still ingt kejadian smlm…n hope sampai bile2 le…

now i’m 22 years old…… : )

SupRiSe!!!!

SupRiSe!!!!

DeLicIoUs CaKe....Tq gUyS.. :)

DeLicIoUs CaKe....Tq gUyS.. ūüôā

GuMbiRa!!!!

GuMbiRa!!!!

again…tq korang…. (^_^)

Advertisements

Salam Ramadhan semua….(^_^)

Hr ni 1st puasa 1430h…alhamdulillah…sempat puasa kat rumah…esok dah nak blik UM…tak th bile plak balik umah lg….thun ni tahun ke 2 aku puasa kat UM…. & b4 this 3 tahun aku puasa kat rumah sewa…hehehe….

Bile bulan puasa..teringat zaman dolu2….masa kecik2…gi ngaji tadaraus kat masjid ngan kawan2…best sngt ms tu….lbh bnyk main dr ngaji… nak2 kalau ustaz tak de.pe lagi..main dr pukul 2 sampai Asar ler….. lg best ms nak hbs buln puasa…sape yg gi tadarus dpt duit raya hehhee…tak elok benor perangai nye..hehehhe…tp biasa la ms kecik…at least ade gak kan pengisian,dr ddk kat rumah tidur je keje nye….hmm bile dah besar ni….susah plak nak cr org utk join tadarus…masing2 cr alasan bz….hmmmm…

Harapan aku semoga Ramadhan thun ni lg bermakna dr tahun lepas..& harapan aku gak semoga aku dpt buat bnyk amal ibadat…ye la kan..pintu syurga semua terbuka..& pintu neraka tertutup…syaitan plak kn ikat…just tinggl org yg perangai mcm syaitan je tggl kat dunia ni….insaf ler manusia…  mati itu pasti…hidup tu Insya Allah..heheheh (mcm knl je ayat tu)….

: )
: )

Ari Pertama Ramadhan el-Mubarak (post dr Abg Ngah)

Ahlan wa sahlan ya Ramadhan….

biasanya cm ni ler org akan ckp tak kira dimana sahaja hatta dlm esemes, fesbuk, frenster, mespes, ke papela….

tapi yang pentingnya adakah ibadat kita diterima? adakah rekrut bulan mulia ini dipenuhi dengan disiplin keagamaan yang tidak kurang sedikit hikmahnya? adakah kita mampu menunaikan Tarawikh 20 + 3 rakaat dimalam selepas Isya’? kemudian disambung pula dengan Qiamullail sepertiga malam? adakah kita menghayati niat puasa kita selama ini? adakah? em…memacam persoalan yang timbul sebenarnya……wuteverpun, kita sebagai HAMBA ALLAH mesti mempunyai AZAM dan ISTQAMAH untuk sentiasa memperbaiki diri kita yang selama ini mungkin sedikit sebanyak lalai dalam menjalani kehidupan seharian selepas Ramadhan tahun lepas…

bersama lah kita menghayati RAMADHAN EL-MUBARAK tahun ini….TAKBIR!!!

Macam-macam cerite…. :) :( part 2

August 20, 2009 1 comment

continue from previous story….. (^_^)

HOLIDAY¬† AT¬† TIOMAN…

Ni part yg aku suka….akhirnye berbaloi gak aku buat kkd yg complicated tu…asyik kn reject je ngan kak nana… percutian kali ni ‚Äėditaja‚Äô oleh..Kolej Za‚Äôba….hahaha…. hadiah dr kolej untuk PM…tp ade gak yg tak pergi..memang agk sedih la…. cuti ni 3 hr 2 mlm…bertolak khamis & naik bus yg best.. dlm on d way tu ade yg karaoke……sampai kat jeti mersing dlm pukul 3 kot… ade yg tidur..ade yg gi merayau2 kat banteng… dalam pukul 6.30 kitaorg naik feri ke pulau tioman…. aktiviti dalam feri mesti la tidur…hahaha.. lebih kurang kol 8.30 kitaorg sampai jeti Salang…memang cantik la pemandangan kat situ…sampai sana breakfast & tunggu nak check in bilik….aku check in pukul 2….lama benor menunggunye….bilik ok….cume tak seperti yg diimpikan….. aku ngan eda kongsi bilik….so dapat je check in, kitaorang tidur..petang pukul 5 ktorg pergi lepak kat pantai & berjaya menanam ilyas… malam plak tak de aktiviti.. so lepak2 je… kat sn malam, br la Salang tu hidup….mn taknye, tyme tu la ramai org pergi bar yg aku rs ada 1 je kot kat situ…

Pagi esoknye kitaorg buat aktiviti yg best…SNORKELING….1ST tyme la katakan.. kitaorg pergi 3 pulau.. 1st pulau aku takut nak turun….even dah pakai life jacket…mase mule2 turun rs kena tarik je dr bawah… aku naik boat balik…pastu aku kn pakse turun dgn penyelia…siap kena tarik lagi ..menjerit2 la aku…. alih2 bile dah stabil..best pulak..cume kadang terminum gak la air laut tu,,..ntah berape gelen…pastu kn sengat ngan binatang ikan..perit la gak…. 2nd pulau aku tak join sangat…just tgok budak2 ni bg ikan makan & main pasir….kali ni 5 org jd mangsa kn tanam….lepas makan kitaorg gi plak pulau ke 3….kat situ air tenang… & aku dapat tgok dasar laut..memang cantik sangat….dalam pukul 3 balik semula ke Salang….petang kitaorg gi shopping ,…malam ade bbq….& malam tu jugak pengumuman sape jik jtk kolej…

Pg ahad kitaorg bertolak balik dlm kol 9.30pg…..sampai jeti mersing kitaorg lunch & beli svnior utk member‚Ķpastu bertolak balik UM sambil ditemani penyumbang lagu2 klasik‚Ķ.aaddoiiiii aiiii‚Ķ.. tak hbs sampai situ..sampai je kolej ¬†aku ngan eda dah start keje kitaorg as a secretary‚Ķplan activity for 1 week‚Ķhmm gitu ler citer nye‚Ķ

berjaya menanam ilyas.

berjaya menanam ilyas.

tk de keje....

tk de keje....

mel & me

mel & me

(^_^)

(^_^)

gi  snorkeling

gi snorkeling

tyme snorkeling.

tyme snorkeling.

MINGGU YANG PENAT…

Lepas je balik tioman..kitaorg plan utk buat majlis watikah perlantikan jik jtk, interview jkp & kelab…boleh dikatakan tiap2 malam ler ade keje…. Tp overall b’jalan ngan lancar ….kowt….

MINGGU YANG STRESS & TINGTONG TAHAP DEWA…

sEMinggu b4 cuti memang minggu stress & tingtong tahap dewa aku‚Ķmacam2 bende aku nak kn buat,hadapi,& tangani‚Ķ sampai aku nyaris abaikan tanggungjawab aku as a student‚Ķaku mintak maap ler pd coursemate2 aku yg terasa ngan aku‚Ķ.lps ni aku akan luang ms study ngan korang‚Ķ. Nasib baik asignmnt yg lecturer beri siap dgn jaya ‚Ķhahaha‚Ķand next prob‚Ķhmm tak bleh citer kat sini kot‚Ķ.terlalu personal‚Ķhope bnde tu settle lps cuti ni‚Ķ.and aku harap orang2 tersebut faham keadaan aku mcm ne‚Ķ.tak tolong bermasalah,bile dah tolong pon bermasalah‚Ķ. Aku pon tak th dah nak buat mcm ne‚Ķ.mati akal‚Ķ sumtime want to be an ignorant person‚Ķ.BUT CAN‚ÄôT‚Ķ‚Ķaku try me‚Äôrelease‚Äôkan quote ‚ÄúStArT SoMeThINgS wItH HaPpiNesS, CoMpLetE iT WiTh aChieVEmEnT‚Ä̂Ķ..amat mendalam quote ni bg aku‚Ķ¬† : )

MINGGU CUTI2 MALAYSIA….

Finally dapat gak aku balik rumah yg b’wajah baru..hahahah‚Ķsetelah try rahsiakan dr abg de‚Ķalih2 dia th gak‚Ķ..so, bleh la aku letak pic rumah dlm blog..hehehehe‚Ķ. terkejut gak aku tgok¬† rumah aku‚Ķmcm tak caya plak..so colourful…. banyak yg renovate‚Ķ.bilik b’tambah banyak‚Ķ.yela family pon makin b’tambah and terus bertambah (penuh bermakna)‚Ķhahahaha

underconstruction

underconstruction

underconstruction too

underconstruction too

jeng,jeng,jeng....rumah baru,cat baru....

jeng,jeng,jeng....rumah baru,cat baru....

abg de..try teka ni kat mn??

abg de..try teka ni kat mn??

family abg long aku ade kat rumah tyme tu‚Ķso dpt aku main ngan syifa‚Äô‚Ķtp dia plak demam‚Ķ.hmmm demam nak dpt adik la tu hahahaha‚Ķ lps ni tugas baru mak sedara dia melayan dia ler‚Ķnajla plak suspek H1N1‚Ķsatu family abg ngah aku kn kuarantin‚Ķ.sian dia..hmmm hope tak de per2 la‚Ķand sembuh cepat‚Ķ.pray for najla get well soon…

syifa tgh berperang ngan ibu & atuk....makan ubat punye hal.....

syifa tgh berperang ngan ibu & atuk....makan ubat punye hal.....

duduk kat rumah of course la on9 24 jam….nak tunggu laptop meletup br stop kot….tp aku buat keje..asgnment melambak nak kena buat..tp rsnye bnyk on9 facebook dr buat keje…hmmmm ..so ni jela cite aku sepanjang sebulan….hope hidup aku lebih baik & tenang lps ni…..tak nak dah stress2 ni….br start sem dah mcm2 kn lalui…tinggal lg beberapa minggu lg nak final exam tolak cuti raya…so get ready mental,fizikal,emosi,social,rohani,and macam2 lg ler…

opss lupe nak greet SELAMAT BERPENCEN PD BOTH MY PARENTS…..SJ TK NAK GREET AWAL2…. LEPAS NI BLEH LE GI MELAWAT ANAK2 MAK & AYAH KAT UM NI…OH LUPE KAT UTM SKALI…..HEHEHEHE

Bye….ADIOS AMIGOS (^_^)

Macam-macam cerita…. :) :( part 1….

Dah sebulan lebih aku tak update blog aku..sampai ayah aku pon suruh meng‚Äôupdate‚Äô…..biasala..mn ade masa..bz je…sekarang aku ade masa even ade keje yang perlu di settle kan…… sekarang aku cuti 1 week….biasa la cuti sem…. buka cuti plak puasa…hmm Alhamdulillah…moga jiwa aku makin tenang… so utk post kali ni aku nak rangkumkan semua citer tentang aku and kite semua dalam masa 1 bulan ni…. start dari Minggu Interaksi Za‚Äôba 09 sampai la cuti ni…. lets begin the story. …(mcm citer fairytale plak)

MINGGU INTERAKSI ZA’BA 09

Minggu ni dikenali minggu suai kenal senior junior… tahun ni nampakla sikit perubahan dari tahun lepas…komitmen dari senior makin ok dr tahun lepas..thanks a lot … junior plak memang best…komitmen yg diorg beri memang tiptop… sepanjang minggu ni ad macam2 aktiviti yg PM sediakan….explorace, pertandingan bola tampar & futsal , fashion show, malam kemuncak MIZ 09….aku plak tyme ni sibuk buat kkd nak g tioman…tu la..sape suruh delay buat bende alah tu…naik turun HEP ntah berape kali…asyik ngadap muka kak nana….tp bnyk gak la aku belajar dr dia mcm ne nak buat kkd yg sebenarnya…hahahaha…. yang malam akhir memang happy & sayu gak la..sebab ni projek akhir yg PM buat….lepas ni memang susah ler nak buat¬† projek same2…

ngan hantu cell 5

ngan hantu cell 5

Senaman pagi MIZ 09

Senaman pagi MIZ 09

With my cell b4 do performance

With my cell b4 do performance

makan-makan...ade orang belanje

makan-makan...ade orang belanje

INTERAKSI SENIOR JUNIOR PAKK 09

Td citer pasal interaksi kat kolej..ni plak interaksi course aku plak…kitaorg buat interaksi kat Kem Sri Raudhah, Gombak…dekat je….tak sampai 45 minit dr UM,,,buat 3 hr 2 malam…tempat memang ok… aktiviti pack giler…aku plak sampai je sana asyik ngantuk je….tak th apesal….¬† aktiviti malam 1st memang dasyat ler..nyte walk…. berjalan naik bukit,,,,ntah2 gunung kot…..kejang lutut aku ditambah asthma¬† aku datang menyerang…. nasib baik bawak ubat..kalau tak, tak ke nazak dah aku kat bukit tu…pastu berjalan redah hutan dlm gelap…ms nak turun bukit memang bahaya la…dah la licin,gelap plak tu…turun dr bukit, kitaorg semua berkumpul 1 kawasan lapang…aku,azwan,syidah & nora ditugaskan jg budak b4 diorg jalan kat checkpoint 1st … ms ni aku terlelap gak la…jam dah pukul 12 lebih..nak lepaskan sorang2 dalam masa 3 ‚Äď 10 minit….memang ambil masa yg lama la…. so tunggu je la… dalam masa tu ad 1 kejadian yg aku tak perasan..tp kawan2 aku perasan sebab aku tk duduk dengan diorg…aku kire bersyukur la tak nampak…hbs nyte walk dlm pukul 2 lebih..memang waktu tu dah sejuk sangat… ms nak balik ke kem br tahu ape yg terjadi kat checkpoint seterusnya….budak2 ni kn sakat ngan 2 ekor hantu buatan..aku tengok pon seram… salah sorang hantu tu syima….kesian dia..dah la sakit..pastu kn jd hantu plak….

Selain nyte walk ade jungle tracking & obstacle challenging… memang adventure la….kitaorg kn pakai masker lumpur, pastu kn naik bukit,turun bukit, lompat tong, merangkak dalam lopak air, akhir sekali kn redah kolam lumpur guna tali…ingat nak escape je dr buat aktiviti tu..tgok yg lain bersemangat..aku pon join ler skali…memang teruk la ‚Äėdibalas dendam‚Äô….anywhere aku enjoy gak…. mlm plak aktiviti kesenian….1st year yg handle..saja nak bg diorg pengalaman… aku memang penat malam tu…so ape lagi…tidur ler dalam bilik….pukul 3 pg ade aktiviti pe ntah..aku lupe…lepas hbs aktiviti tu aku balik tidur,,esok pgnye aktiviti high rope batal sebab ujan….so prepare utk majlis penutup…. aku plak sibuk handle bus…nasib baik pakcik2 bus dr UM sporting even banyak kali tukar masa nak balik….¬† aku ingat senang je handle bus ni…rupe2 nye susah giler…nak pulak customer nye banyak kerenah…hbs semua kena sembur ngan aku ….aku mintak maaf ler kepada yg terasa…. kalau diorg dengar & bg peluang pd aku…tak jd semua tu..let bygone be bygone…jdkan iktibar..b4 balik UM kitaorg singgah di Rumah Penyayang Seri Raudah..memang sedih sngt keadaan kat sana yg menempatkan anak2 yatim….after that kitaorg terus balik UM,,,sampai UM dalam pukul 5.30 ptng…memang best bile nampak katil….hahaha….

tidakk ....muka aku!!!!!

tidakk ....muka aku!!!!!

wajah ku yang cantik

wajah ku yang cantik

meredah lopak...

meredah lopak...

fesi..kowt....

fesi..kowt....

aku,azie,syima,iela,syidah & farah

aku,azie,syima,iela,syidah & farah

kat Rumah Penyayang Sri Raudhah...

kat Rumah Penyayang Sri Raudhah...

Masa aku g interaksi kat UM ade PC FAIR…..dalam pukul 6.30 aku ngan nina pergi ke PC FAIR tu… finally dpt gak aku beli MP3 Sony walkman….hehehe..hope yg ni kekal lama la….bcoz b4 this beli mp4 & mp5 semua rosak…hampeh tol….biasa la beli brand yg ntah ape2 ntah…

ni le sony walkman aku...i luv it..

ni le sony walkman aku...i luv it..

lepas brape hr dr program interaksi tu..dr.mariani panggil semua yg incharge program tu…dr.mariani cite la hal sebenar kejadian kat sana yg ade setengah dr kitaorg tak th…..Alhamdulillah aku tak kn kacau & seangkatan ngan tu….dekat seminggu gak la budak2 ni nak hilang dr gangguan tu…sekarang semua dah pulih semangat…and lebiH tenang…

TO BE CONTINUE…….(^_^)